Asansör Dergisi – Asansör Sistemleri / Röportajı:
Merdiven asansörü ve engelli asansörü ile ilgili
- Öncelikle, firmanızın kısa tarihçesiyle birlikte sizleri tanıyabilir miyiz?
- Şirketimiz 1958 den beri taşıma, kaldırma ve istifleme konularında uzmanlaşmıştır. Merdiven kullanmakta zorlanan kişiler için katlar arası seyahati kolaylaştırıcı metotlar sunmaktayız. Bu konudaki çözümlerimiz kullanıcılar ihtiyaçları doğrusunda şekillenmektedir; dikey çalışan asansör yani ev asansörü, merdivenler için merdiven asansörü, birkaç basamaklık kot farkı olan yerler için de sahne asansörü çözümlerini sunmaktayız. 2004 yılında Hollandalı merdiven asansörü konusunda dünya devlerinden Handicare firmasının Türkiye Temsilcisi, 2017 yılının başında da Avrupa’nın en büyük engelli asansörü üreticisi olan İtalyan Vimec firmasının Türkiye Ana Temsilcisi olduk.
- Bir kaç örnekle üstlenmiş olduğunuz projelerinizden biraz bahseder misiniz?
- Öncelikle merdiven asansörü konusunda birçok ünlü iş adamı, sanatçı, milletvekili ve kurumlara koltuklu merdiven asansörü ve engelli platformu ile engelli asansörü montajı yaptık. Bunların içerisinde Enka Holding’den tutunda, Alman Hastanesi, Tiyatro Sanatçısı Ahmet Gülhan, ünlü besteci Mustafa Sağyaşar gibi birçok ismi bilinen kişiler var, burada hepsinin ismini veremiyorum, bazıları isimlerinin gizli kalmasını istiyorlar. Ayrıca birçok belediye, valilik, kaymakamlık, müze gibi kuruluşlar da var. Örnek vermek gerekirse Edirne Valiliği, Çorum Valiliği, Çorum Kaymakamlığı, Kadir Has Müzesi, Harbiye Askeri Müze vs. Asansör Dergisi
- Uygulama teknikleriniz ve kullanmış olduğunuz ürünler açısından inşaat firmalarına ve son kullanıcıya ne gibi farklılıklar ve avantajlar sunuyorsunuz?
- En önemli ve farklı olduğumuz nokta, asansör sistemlerimizin dünyadaki en gelişmiş sistemler olması, arıza riskinin çok çok az olması, diğer markalardan en az 2 kat uzun ömürlü olması ve sorunsuz çalışması. Örneğin diğer markaların asansörlerinde 1 adet sürüş motoru yani ana motor bulunurken bizde 2 adet ana motor vardır. Bunu yedek motor gibi düşünmeyin, 2 motor senkronize çalışıyor ama her birisi %50 randımanla çalışıyor. Böylece motorlar hiçbir zaman yorulmuyor, kapasiteleri düşmüyor ve uzun ömürlü oluyorlar. Ve en önemlisi de bunun için fark ücreti ödemiyorsunuz. Yani şöyle düşünün 1500 motor araba yerine 3000 motor araba alıyorsunuz ve aynı parayı ödüyorsunuz. Üstelik harcadıkları enerji de aynı. Böylece sistemimiz diğer markalardan çok daha fazla tercih ediliyor.
- Güvenlik, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konuları çerçevesinde son dönemde ne gibi yenilikleriniz bulunmakta?
- Çevreye zararlı hiçbir malzeme üretimin hiçbir noktasında kullanılmıyor. 9000, IP, CE, EN, EMT gibi belgelerimiz mevcut. Bu belgeler periyodik olarak yenilenmektedir.
- Türkiye’de bu alanda yetişmiş insan kaynağını ve teknolojik altyapıyı yeterli buluyor musunuz? Daha iyisi için neler yapılmalı?
- Her asansör firmasında çalışan montörler, teknik servis personelleri kısa zaman çalıştıktan sonra ayrılıp kendi başlarına iş yapmaya çalışıyorlar. Bu da yapılacak işin ve hizmetin kalitesini düşürüyor. Çünkü yeterli eğitimleri, tecrübeleri yok. Ve bazı arkadaşların vergi mükellefi olmadıklarını da duyuyoruz. Asansör Dergisi
- Bir projeye başlamadan önce en çok nelere dikkat edersiniz?
- En çok dikkat ettiğimiz, kişinin ihtiyacını tam olarak anlayıp anlamadığımız ve doğru ürünü sunup sunamadığımız. Sonrasında ise güvenlik ve sonrasında kişinin konforu geliyor. Montajın düzgün ve kaliteli yapılmasını ise hiç bahsetmiyorum bile; bu zaten olmazsa olmaz.
- Önümüzdeki dönem için hedef ve öngörüleriniz ne doğrultuda? Yeni proje/yatırımlarınız olacak mı?
- Merdiven asansörü ve engelli asansörü sektöründe iyi bir ismimiz var ve sektördeki payımızı her geçen gün arttırıyoruz. Bayi ağımız genişlemekte ve fiyatlarımız makul seviyede. Dolayısı ile satış hedeflerimize çabuk ulaşıyoruz ve yeni hedefler belirliyoruz.
- Son olarak eklemek istedikleriniz?
- Bize bu fırsatı verdiğiniz için öncelikle size teşekkür ederim. Özellikle koltuklu merdiven asansörü ülkemizde yeni yeni tanınmaya başladığı için engelli asansörü gibi düşünülüyor, buradaki engelli kelimesinin sakat anlamında kullanıyorum. Oysa engel kelimesi çok geniştir, yaşlılık, spor yaralanmaları, fiziksel geçici rahatsızlıklar da insanın önünde bir engeldir ve bazıları sırf engelli denmesin diye bu tip asansörleri satın almak istemiyorlar. Ve aslında engellerine engel katıyorlar. Bu sebeple merdiven asansörünü engelli asansörü gibi düşünmemek gerekir. Bu konunun iyice anlaşılması ve özümsenmesi gerekir.
Teşekkür ederim.
Serdar Liftart
Liftart Asansör ve Kaliteli Yaşam Sistemleri